Gasum Oy kuukauden päästövähentäjä

Toukokuu 2016

Gasum PT 556
Kuvassa vasemmalta: Petri Karjalainen, Seppo Nurminen, Esa Parkko ja Eeli Mykkänen Gasumilta sekä Pasi Tainio Sykeltä. © Kuva: Sitra

Gasum Oy valittu toukokuun Hinku-teon palkinnonsaajaksi kotimaisen ja uusiutuvan biokaasun tarjonnan edistämisestä. Gasum on tällä hetkellä Suomen johtava biokaasun tarjoaja. Yhtiö jalostaa, siirtää ja toimittaa biokaasua monipuolisesti teollisuudelle, kotitalouksille ja liikenteelle. Tällä hetkellä yhtiö syöttää biokaasua kaasuverkostoon Espoosta, Kouvolasta, Lahdesta ja 2016 alkaen myös Riihimäellä sijaitsevasta Ekokemin Kiertotalouskylästä. Kiertotalouskylän vuotuinen biokaasun tuotantopotentiaali on 50 GWh, joka vastaa noin 4 500 auton tai 2 000 omakotitalon vuotuista energiantarvetta.

Tämän lisäksi yhtiö allekirjoitti alkuvuodesta 2016 kauppasopimuksen Biotehtas Oy:n sekä Biovakka Oy:n ostosta, jonka jälkeen yhtiöllä on biokaasulaitokset myös Huittisissa, Kuopiossa, Oulussa, Honkajoella, Turussa ja Vehmaalla. Kaupan myötä Gasumilla on biokaasulaitoksia laajasti eri puolella Suomea ja biokaasun tuotantokapasiteetti nousee yli 300 gigawattitunnin vuotuiselle tasolle. Uudet biokaasun tuotantolaitokset parantavat yhtiön mahdollisuuksia tarjota biokaasua teollisuus- ja liikenneasiakkaille erityisesti kaasuverkon ulkopuolella.

Lisää tankkausasemia ja yritysten välistä yhteistyötä

Suomessa on tällä hetkellä 24 kaasuautojen julkista tankkausasemaa, joista 18 on Gasumin omistamia. Gasum avaa tänä vuonna Turkuun liikennetankkausaseman, joka palvelee ensimmäisenä Suomessa myös raskasta liikennettä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Gasumin tavoitteena on saada Suomeen 35 asemaa lisää.

Gasum näyttää myös esimerkkiä yritysten välisestä yhteistyöstä ja kiertotaloudesta. Gasumin ja Keskon yhteistyön tuloksena K-kauppojen hävikistä valmistetaan biokaasua, jota käytetään Pirkka-tuotteiden valmistukseen. Yritys kehittää myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia Soilfoodin kanssa lannoitetuotannossa. Biokaasutuotannossa syntyvästä ravinnejäännöksestä jalostetaan ravinnerikasta lannoitetta pääosin maanviljelijöiden tarpeisiin. Toimintatapa tehostaa arvokkaiden ravinteiden kierrättämistä.

Gasum Oy aktiivisesti mukana biokaasun kehitystyössä

Gasum tukee aktiivisesti kaasualan tutkimusta ja kehitystä Gasumin kaasurahaston ja innovaatiokilpailujen kautta. Yhtiö on myös aktiivisesti mukana kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimus- ja kehitysprojekteissa.

Gasumin biokaasu on saanut aikaisemminkin tunnustusta biokaasun tuotannosta: Gasumin kaikelle biokaasulle on myönnetty Joutsenmerkki sekä Suomalaisen Työn Liiton Avainlippumerkki. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Avainlippumerkki taas auttaa kuluttajaa valitsemaan suomalaisen vaihtoehdon.

Julkaistu 3.6.2019 klo 15.23, päivitetty 11.4.2023 klo 12.00

  • Tulosta sivu