Hinku-kuntien verkosto kasvaa ennätysvauhtia

Uutinen 23.6.2019 klo 22.24
Tuulimylly
© Olli-Pekka Pietiläinen

Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon on liittynyt tänä vuonna ennätyksellisen paljon uusia kuntia. Tällä hetkellä Suomessa on 55 Hinku-kuntaa, joissa asuu yli 1,3 miljoonaa asukasta - yli 20 prosenttia suomalaisista.

Vuoden 2019 kesäkuun loppuun mennessä hiilineutraaliutta tavoittelevien Hinku-kuntien joukkoon on liittynyt jo yksitoista uutta kuntaa: Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Kouvola, Parkano, Tampere, Kotka, Orivesi, Kangasala, Harjavalta ja Imatra. Näin ollaan jo ohitettu ennätysvuodet 2013 ja 2014, jolloin koko vuoden aikana mukaan liittyi yhdeksän kuntaa kumpanakin vuonna.

Hinku-verkosto sai alkunsa pienistä kunnista, mutta mukaan liittyy yhä enemmän myös isoja kaupunkeja kuten Tampere, Kouvola ja Lahti, joka sinetöi päätöksensä syyskuussa valtuustossaan.

Hinku-kunnat kokevat saavansa vertaistukea ja hyviä esimerkkejä ilmastotyöhön muilta mukana olevilta kunnilta. Erityisesti esimerkkiä haetaan samankokoisilta ja samankaltaisten haasteiden kanssa kamppailevilta kunnilta.

Ilmastotyöhön voimaa seutukunnista

Kunnat tekevät paljon yhteistyötä ilmastoasioissa seutukunnittain tai maakunnan sisällä, joten naapurikuntien liittyminen yhdessä verkostoon koetaan luontevaksi. Esimerkiksi Tampereen kaupunkiseutu sitoutui mukaan Hinkuun seutukuntana vuoden alussa. Sitä myöten seutukunta on sitoutumassa yhä vahvemmin tiukkoihin hiilineutraaliustavoitteisiin.

Tampere liittyi seudun keskuskaupunkina verkostoon kaupunginhallituksen päätöksellä huhtikuussa. Kaupunkiseudun kunnista Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi liittyivät Hinkuun jo aiemmin. Kangasala ja Orivesi tulivat mukaan heti Tampereen jälkeen. Myös eteläisen Pirkanmaan kunnat Valkeakoski, Akaa, Urjala ja Pälkäne ovat ilmoittaneet liittyvänsä mukaan joukolla seuraten muun maakunnan esimerkkiä.

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi Tampereen seudun kunnat tiivistävät kaavoituksella kaupunkirakennetta ja monipuolistavat alueiden käyttöä sekä luovat edellytyksiä ympäristövastuulliseen liiketoimintaan. Energiantuotantoa ja -kulutusta ohjataan uusiutuviin energialähteisiin ja seudullista rakentamisen energiatehokkuuden neuvontaa kehitetään.

Ilmastoasiat painavat yhä enemmän kuntien päätöksenteossa

Euroopan unionin ja Suomen nykyisen hallitusohjelman vahvat ilmastotavoitteet ovat kannustaneet myös kuntia vahvistamaan omia tavoitteitaan. Hinku-verkoston vastuullisen johtajan, professori Jyri Seppälän mukaan ilmastonmuutoksen suuri painoarvo poliittisesssa keskustelussa on kannustanut myös sellaisia kuntapäättäjiltä, jotka ovat olleet epävarmoja, tavoittelemaan kunnianhimoisia päästövähennyksiä.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet 80 prosentin päästövähennyksiin vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Loput 20 prosenttia sidotaan hiilinieluihin ja kompensoidaan. Kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään esimerkiksi luopumalla fossiilisista polttoaineista, lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa ja parantamalla energiatehokkuutta. Kunnat tukevat ja kannustavat myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita mukaan ilmastonmuutoksen hillintään.

Hinku-kuntien päästökehitys
Hinku-kuntien kasvihuonekaasupäästöt nousivat hieman vuonna 2016, mutta pidemmän ajan trendi on laskeva. © SYKE

Vuodesta 2007 vuoteen 2016 Hinku-kuntien päästövähennys on ollut keskimäärin 26 prosenttia, mikä on pari prosenttia enemmän kuin Suomen kunnissa keskimäärin. Päästövähennykset vaihtelevat merkittävästi myös Hinku-kuntien kesken. Eniten päästöjä vähentäneet Hinku-kunnat ovat Iin kunta (-52 %), Rauma (-39 %), Kitee (-35 %), Pori (-32 %) ja Rautjärvi (-32 %). Vuonna 2016 hinku-kuntien päästöt nousivat hieman, mutta vähemmän kuin muualla Suomessa.
 

Lisää aiheesta:

 


  • Tulosta sivu