Paimion asukkaat ahkerimpia Ilmastodieetti-laskurin käyttäjiä

Uutinen 21.9.2021 klo 11.43
© Kuva: Paimion kaupunki.

Nollapäästöpäivän kisa, jossa etsittiin ahkerinta Ilmastodieetti-laskuria käyttävää kuntaa, on vihdoin päättynyt! Hinku-kunnista voittajaksi ylti tällä kertaa Paimio, jossa Ilmastodieetti-laskuria käytti 134 asukasta. Voittaja on laskettu asukaslukuun suhteutettuna.

Kisassa seurattiin Ilmastodieetti-laskurin käyttäjämääriä 7.–19.9. kaikissa Suomen kunnissa, mutta erityishuomio oli etenkin Hinku-kunnissa. Hinku-kuntia on jo 79, ja ne ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Kisa on osa Nollapäästöpäivää, jota vietetään aina vuosittain syyskuun 21. päivä. Nollapäästöpäivän tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja arkielämässään, mihin Ilmastodieetti-laskuri tarjoaa konkreettisia keinoja.

Paimiossa voitto oli positiivinen yllätys

Paimiossa kisan voitto otettiin ilolla vastaan. ”Voitto oli meille iso yllätys, mutta tämähän oli oikein iloinen uutinen! Olemme mainostaneet kampanjaa Facebook-sivuillamme Paimion asukkaille, ja varmasti etenkin nuoret ovat kiinnostuneet aiheesta”, sanoo Hinku-kuntien yhteyshenkilö Sinikka Koponen-Laiho Paimion kaupungilta.

Myös projektisuunnittelija Laura Paarala oli iloinen kuullessaan uutisesta. ”Paimio kannusti somen kautta kuntalaisia osallistumaan Ilmastodieetti-laskurin käyttöön, ja on varsin ilahduttavaa, miten asukkaat ovat kiinnostuneita ilmastoasioista ja omasta hiilijalanjäljestä.”

Paimio on ollut vuodesta 2019 lähtien osa Hinku-verkostoa. Paimion kokonaispäästöt ovat kuitenkin pudonneet jo ennen Hinku-kunnaksi liittymistä, sillä vuosina 2005—2019 Paimion kokonaispäästöt putosivat 28 prosentilla.

Paimioon on tulossa esimerkiksi Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti käsittelevä laitos, ja sinne on suunnitteilla biokaasulaitos. ”Nämä suuremmat hankkeet ovat kiinnostaneet paljon asukkaita, ja varsinkin poistotekstiililaitos on aiheuttanut innostusta kuntalaisissa”, kertoo Paarala. Tämän lisäksi Paimiossa on meneillään esimerkiksi jalankulun ja pyöräilyn edistämisohjelma (2021—2026), ja hiilidioksidipäästöjä vähennetään Paimiossa mm. parantamalla energiatehokkuutta ja siirtymällä uusiutuvan energian piiriin.

”Paimion ympäristöohjelman tiimoilla keskitytään ilmastoasioiden lisäksi luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Luonto on lähellä paimiolaisia niin Paimionjoen, lukuisten ulkoilureittien kuin luontoa hyödyntävän varhaiskasvatuksenkin merkeissä. Ehkä juuri tämä luonnonläheisyys kannustaa asukkaita hiilineutraaliuteen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen”, pohtii Paarala.

Rauma toisella sijalla, Tohmajärvi kolmantena

Kisan aikana Ilmastodieetti-laskuria käytettiin yhteensä 1712 kertaa, joista hieman alle puolet olivat Hinku-kuntien asukkaiden käyttökertoja.

Asukasmäärään suhteutettuna toiselle sijalle Hinku-kunnista tuli Rauma, jossa laskuria käytettiin 145 kertaa. Rauma on ollut osa Hinku-verkostoa vuodesta 2013 lähtien. Kolmannelle sijalle ylsi vain 4 300 asukkaan kunta eli Tohmajärvi, jossa laskurin teki 13 asukasta. Tohmajärvi on ollut Hinku-kunta vuodesta 2014 lähtien.

Hinku-kuntien ulkopuolelta ahkerin Ilmastodieetin käyttäjä oli Helsinki, jossa laskurin teki 176 asukasta.

Ilmastodieetti käytössä kisan jälkeenkin

Vaikka Nollapäästöpäivän kisa on päättynyt, voi ja kannattaa Ilmastodieetti-laskuria yhä käyttää. Laskurin avulla voi laskea asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja muusta kulutuksesta syntyvän hiilijalanjäljen yhden vuoden aikana. Laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen päästöt syntyvät, ja se antaa omien vastausten perusteella valikoituja vinkkejä siihen, miten hiilijalanjälkeä voi konkreettisesti pienentää.

Laskurin avulla voi selvittää oman hiilijalanjälkensä tarkasti omiin tietoihin pohjautuen tai vaihtoehtoisesti nopeasti oletusarvojen avulla. Nämä oletusarvot perustuvat käyttäjän antamiin taustatietoihin. Omat laskentatulokset tallentuvat kirjautuneiden käyttäjien sivustolle, joka mahdollistaa oman päästökehityksen seurannan. Omaa hiilijalanjälkeä voi verrata myös keskivertosuomalaisen kulutukseen tai laskurin täyttäneiden eri vastaajaryhmien tuloksiin.

Vuosina 2019–2021 Ilmastodieetti-laskuria on käytetty jo yli 100 000 kertaa, joista reilu 20 000 on vuodelta 2021.

Tänä vuonna Ilmastodieetti-laskuria myös päivitettiin niin, että laskurin voi tehdä myös ruotsiksi. ”Ruotsinkielistä versiota on kovasti kysytty tähän kisaan edellisenä vuosina, ja nyt voimme tarjota myös klimatdiet.fi -kieliversion”, iloitsee kehittämispäällikkö Ari Nissinen SYKEstä, ja vinkkaa valitsemaan oikeasta yläkulmasta ’SV’ jos näkyviin tulee ensin suomen- tai englanninkielinen versio.

Lisätietoja

  • Ympäristönsuojelusihteeri Sinikka Koponen-Laiho, puh. 02 464 5290, etunimi.sukunimi@paimio.fi
  • Ympäristönsuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala, puh. 02 474 5488, etunimi.sukunimi@paimio.fi
  • Hinku-verkoston valtakunnallinen johtaja, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1629

Lisää aiheesta


  • Tulosta sivu