Sähköpyörä madaltaa kynnystä työmatkapyöräilyyn. © Marjo Aspegren
Osahankkeen tavoitteena on kasvattaa kestävien kulkutapojen osuutta Tampereen kaupunkiseudun kahdeksassa kunnassa: Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Vesilahdella ja Ylöjärvellä. Hankkeen koordinaattorina toimii Tampereen kaupunki ja hankkeen osarahoittajia ovat kaikki kaupunkiseudun kunnat.
Osahanke keskittyy julkisen liikenteen kilpailukyvyn parantamiseen suhteessa yksityisautoiluun ja kestävien matkaketjujen houkuttelevuuden parantamiseen. Tavoitteena on saada seudun asukkaat korvaamaan automatkojaan kestävillä matkaketjuilla, kuten yhdistelmillä kävely+joukkoliikenne, pyörä+joukkoliikenne, auto+joukkoliikenne ja joukkoliikenne+joukkoliikenne.
Osahankkeen aluksi kerättiin ja analysoitiin seudun liikennedataa ja määriteltiin sopivia pilottialueita. Ensimmäisinä pilotteina on toteutettu ja toteutetaan Oriveden, Kangasalan, Lempäälän Ideaparkin ja Nokian alueen kokeiluja. Vuonna 2021 edistettiin Tampereen Tesoman junaseisakkeen pilottia sekä Ylöjärven ja Pirkkalan pilotteja. Huomio piloteissa on ollut erityisesti pyöräliitynnän kehittämisessä.
Taitto- ja sähköpyörillä sujuvuutta työmatkaan Orivedellä
Orivedellä neljännes työssäkäyvistä kulkee Tampereelle töihin, iso osa autolla. Yhteydet junalla ja bussilla Tampereen suuntaan ovat hyvät, mutta julkista liityntäliikennettä juna-asemalle ja keskustan junaseisakkeelle ei ole. Orivedellä on viime vuosina kehitetty liityntäpysäköintiä: valtatien varteen on avattu liityntäpysäköinti, samoin keskustaan.
Keskeisiä toimia Canemuren pilotissa ovat olleet liityntäpysäköinnin markkinointi ja matkaketjun houkuttelevuuden lisääminen. Kestävää työmatkaliikennettä vauhdittamaan käynnistyi Orivedellä myös seudun lähijunapilotti, joka lisäsi junayhteyksiä Oriveden ja Tampereen välillä. Työmatkaajille tarjottiin Canemuren pilotissa käyttöön taittopyöriä ja sähköpyöriä. Sopivat kokeilijat saivat pyörän vähintään kolmen viikon maksuttomaan koekäyttöön. Seuraavaksi Orivedellä kehitetään julkista yhteyttä juna-asemille.
Kangasalla sähköpyörän suosio yllätti
Kangasalla on kehitetty pyörien ja autojen liityntäpysäköintiä bussireitin varrelle. Kangasalan bussimatkustajat ovat vahvassa kasvussa, mutta liityntäpysäköintialueiden markkinointi kaipaa vielä lisäpotkua. Näin julkisen liikenteen käyttö houkuttelee myös kauempana pysäkeistä asuvia.
Kangasalla kiinnostuneille työmatkaajille tarjottiin kokeiluun sähköpyörää Canemuren pilotissa. Tällä haluttiin taklata perinteiseen pyöräilyyn liitettyjä ongelmia ja kannustaa liityntäpyöräilyyn erityisesti niitä, jotka nyt kulkevat autolla. Sähköpyörä osoitti näppäryytensä Kangasalan ja Tampereen välisellä matkalla: iso osa kokeilijoista koki houkuttelevaksi pyöräillä koko matkan sähköpyörällä bussipysäkille liittymisen sijaan. Suuren suosion vuoksi sähköpyöräkokeilua jatkettiin läpi talven.
Aikataulu
Ajankohtaista
Lisätietoja
- projektipäällikkö Sanna Ovaska, Tampereen kaupunki, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 801 3125