Helsingin uuden kaupunkiympäristötalon ravintolapalvelu kilpailutettiin ilmastotavoitteet edellä

Uutinen 18.3.2022 klo 15.09
© Palmia

Ruokapalvelujen hankinnat on tunnistettu Helsingin kaupungilla vaikuttamisen paikaksi, jonka avulla kaupunki voi edistää kestävää ruokajärjestelmää ja vähentää ruoantuotannosta aiheutuvia ilmastovaikutuksia. Osana Canemure-hanketta Helsinki kilpailutti uuden kaupunkiympäristötalon ravintolapalvelun ilmastonäkökohdat huomioiden.

Uuden kaupunkiympäristötalon valmistumisen myötä kaupunkiympäristön toimialan eri puolella Helsinkiä sijoittuneet palvelut muuttavat saman katon alle. Rakennukseen muuttaa noin 1 500 kaupunkiympäristön toimialan työntekijää.

”Uuden toimitilan ravintolapalvelutuotantoa haluttiin kehittää kaupungin hiilineutraaliustavoitteen mukaisesti. Palveluntarjoajan toivottiin olevan vastuullinen edelläkävijä, joka tiedostaa palvelusta aiheutuvat ympäristö- ja ilmastovaikutukset, huomioi ne toiminnassaan ja viestii asiakkailleen vastuullisista valinnoista”, kertoo projektikoordinaattori Miia Herzon, Helsingin kaupungilta.

Selkeät vaatimukset ilmastoystävällisyydestä viitoittivat hankintaprosessia

Kaupungin tahtotila kirjattiin selkeästi esille ympäristötalon ravintolapalvelun hankinnan palvelukuvaukseen. Valittavalta tuottajalta edellytettiin, että tämä sitoutuu noudattamaan hankinnassa määritettyjä vastuullisuuden ja ilmastoystävällisyyden kriteerejä sekä pienentämään toimintansa hiilijalanjälkeä.

Kriteerit koskivat muun muassa kasvis- ja vegaaniruokavaihtoehtojen määrää ja laatua, ilmastoystävällisiä raaka-aineita, lihan alkuperän jäljitettävyyttä, satokauden mukaisia raaka-aineita sekä ruokahävikin vähentämistä.

Lisäksi palveluntuottajan edellytettiin viestivän vastuullisista ja ravitsemussuosituksen mukaisista valinnoista ravintolan ruokailijoille.

Ravintolapalvelun hiilijalanjälki seurantaan

Kilpailutuksen lopputulokseen oltiin tyytyväisiä ja ravintolapalvelun toteuttajaksi valikoitui vastuullinen toimija. Ravintolatoiminnan käynnistymistä vaikeutti kuitenkin koronapandemia, jonka takia toiminta käynnistyi asteittain.

”Vaikka ravintolan menekki on ollut korona-aikana huomattavasti vähäisempää tavalliseen aikaan nähden, ovat kaupunkiympäristötalon henkilöstö kuin myös ulkopuoliset asiakkaat ottaneet ravintolan hyvin käyttöön”, iloitsee Herzon.

Ravintolapalvelun sopimuskauden aikana Helsinki selvittää palveluntuottajan avustuksella ravintolapalvelun hiilijalanjäljen. Selvityksessä käytetään Suomen ympäristökeskuksen kehittämää ruokapalveluiden hiilijalanjälkilaskuria. Laskennan jälkeen sovitaan tarvittavista tavoitteista, toimenpiteistä ja niiden seurannasta ravintolapalvelun kehittämiseksi ja sen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

projektikoordinaattori Miia Herzon, Helsingin kaupunki, etunimi.sukunimi@hel.fi, puh. 09 3104 2138


  • Tulosta sivu