Hinku-teko-palkinto Rautajärven seudun kylät Oy:lle

Uutinen 19.1.2023 klo 8.57

Suomen ympäristökeskuksen Hinku-tiimi on antanut Hinku-teko-tunnustuksen Rautajärven seudun kylät Oy:lle esimerkillisestä toiminnasta vanhojen hirsitalojen hyödyntämisestä ilmaston kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdistyksen toiminta on myös malliesimerkki alueiden elinvoimaisuutta, viihtyvyyttä ja hyvinvointia lisäävästä yhteisöllisyydestä.

Kyläläisten vuonna 2019 perustama Rautajärven seudun kylät Oy on toteuttanut Rautajärven torppakylä-hankkeen. Tavoitteena on kierrättää vanhat, purkukuntoiset hirsirakennukset torppakylän uudisrakennusten rakennusaineiksi.

Osana hanketta on jo rakennettu yksi paritalo kolmesta talkoilla puretusta hirsikehikosta. Talossa ja saunarakennuksessa on käytetty vanhoja hirsiä, vuorilautoja, lattialankkuja, ikkunoita, ovia ja tiiliä. Lisäksi on sovittuna neljä uutta rakennusta, joista kolmeen on arkkitehtikuvat jo tehtynä. Jätehirsistä ja -laudoista on tehty talkoilla Torppakylän biohiiltä.

”Esimerkillinen hanke. Yleensä vanhat hirsitalot joko lahoavat paikalleen tai käytetään polttopuuna. Molemmissa tapauksissa rakennukseen sitoutunut hiili vapautuu. Palkitussa hankkeessa purettavista rakennuksista hyödynnetään käyttökelpoiset osat uudessa rakennuksessa ja lopuista tehdään biohiiltä. Tämä on erittäin fiksu ratkaisu vanhoille, joka tapauksessa elinkaarensa lopussa oleville hirsitaloille”, tutkimusinsinööri Jarmo Linjama Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Hinku-teko-tunnustus myönnetään Hinku-verkoston kunnissa toteutettujen toimien joukosta. Aiemmin Hinku-teko-tunnustuksen saajia ovat olleet muun muassa ReKa Kaapeli Oy, Hiiden Opisto, Ylöjärven jäähalli ja Polar Spring Oy.

Valinnassaan otetaan huomioon kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi muun muassa innovatiivisuus, edelläkävijyys ja aktiivisuus, energiatehokkuuden ja energiaomavaraisuuden parantaminen, taloudellinen kannattavuus, työllisyyden lisääntyminen ja muut aluetaloutta kohentavat vaikutukset, yhteisöllisyyden lisääntyminen, positiiviset terveysvaikutukset, viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen sekä tiedon jakaminen toimien monistamiseksi.

Hinku-teko-palkinto:

Taustaa

Lisätietoja

Hallituksen puheenjohtaja Pauli Luhtajärvi, Rautajärven seudun kylät Oy, puh. 0400 130 956, etunimi.sukunimi@gmail.com

Tutkimusinsinööri Jyrki Tenhunen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1690, etunimi.sukunimi@syke.fi

Tutkimusinsinööri Jarmo Linjama, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1382, etunimi.sukunimi@syke.fi

Ympäristönsuojelusihteeri Elina Heinonen, Pälkäneen kunta, puh. 040 829 1178, etunimi.sukunimi@palkane.fi


  • Tulosta sivu