Knehtilän luomutila kuukauden päästövähentäjä

Uutinen 16.4.2018 klo 13.52
Knehtilän tilan hinku-palkinto
Kuvassa vasemmalta oikealle Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila, suunnittelia Venla Riekkinen Suomen ympäristökeskuksesta, maatalousyrittäjä Markus Eerola sekä tilan emäntä ja juhla- ja kokoustilan hallinnoitsija Minna Sakki-Eerola.

Hyvinkäällä sijaitseva Knehtilän suvun luomuviljatila on valittu huhtikuun Hinku-teon palkinnonsaajaksi. Knehtilän tilalla on käytössä ilmastoystävällisiä ja kiertotaloutta tukevia maanviljelymenetelmiä. Lisäksi tila on edelläkävijänä suunnitellut ja toteuttanut vähähiilistä, ravinne- ja energiaomavaraista agroekologista symbioosimallia yhteistyössä yritysten kanssa Hyvinkään Palopurolla. Tila siirtyi luomuviljelyyn vuonna 2010.

Symbioosimallissa Knehtilän tilan viherlannoitusnurmet toimitetaan yhdessä lähitilojen hevosen- ja kananlannan kanssa kuivamädätyslaitokseen. Laitoksesta saadaan biokaasua pääasiassa ajoneuvoihin myytäväksi sekä tilojen energiatarpeisiin. Sivutuotteena tuleva ravinnerikas mädätysjäännös palautetaan pelloille lannoitteeksi, mikä vähentää ravinnehävikkiä ja poistaa tarpeen hankkia ostolannoitteita. Sato paranee samalla kun kulut ja päästöt vähenevät. Lisäksi toiminta tuo alueelle työpaikkoja rakenteilla olevaan biokaasulaitokseen ja suunnitteilla olevaan luomuleipomoon, joka tulee saamaan suuren osan jauhonsa Knehtilän tilalta.

Ilmastoystävällistä viljelyä

Knehtilän tila pyrkii vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti ympäristön ja luonnon tilaan sekä ilmastoon. Täsmä- ja luomuviljely parantavat maaperän kasvukuntoa. Ravinnerikkaat viherlannoituskasvit sitovat typpeä, ja hyväkuntoinen maaperä säilöö ja vapauttaa kasveille paremmin vettä ja ravinteita, sekä sitoo tehokkaammin hiilidioksidia. Tila pyrkii myös ehkäisemään ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin suojavyöhykkeillä.

”Arvostamme Knehtilän tilan kokonaisvaltaista ympäristönäkemystä ja edelläkävijyyttä. Ruuan- ja energiantuotannon symbioosimaisilla ratkaisuilla voidaan paikallisesti saavuttaa merkittäviä hyötyjä niin kiertotalouden, työllisyyden, kestävän ruuantuotannon kuin ympäristönsuojelun näkökulmasta”, sanoo Hinku-verkoston palkintoraatia edustava suunnittelija Venla Riekkinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Lisätietoa


  • Tulosta sivu