Hyppää sisältöön

Hukka- ja ympäristölämmön kasvun esteet ja edistämiskeinot kaukolämpöverkoissa

Canemure-hankkeen yksi tehtävä on tutkia merkittävien päästövähennystoimien kasvun esteitä ja skaalauskeinoja. SYKEssä toteutetaan 11/2020-12/2021 aikana toimintatutkimus, joka tähtää hukka- ja ympäristölämmön hyödyntämisen kasvattamiseen kaukolämpöverkoissa. Kaukolämpö aiheuttaa liikenteen ja maatalouden ohella suurimman osan kuntien kasvihuonekaasupäästöistä.

Tutkimuksessa selvitetään hukka- ja geolämmön hyödyntämisen esteitä erityisesti kaukolämpöyhtiöiden näkökulmasta. Samalla tarjonnan esteitä selvitetään jätevesiyhtiöiden, konesaleja omistavien yritysten ja isojen kiinteistönomistajien näkökulmasta. Päämääränä on luoda yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ratkaisumalleja esteiden poistamiseksi ja tunnistaa keinoja, joilla hukka- ja geolämmön hyödyntämistä voidaan vauhdittaa.

Tervetuloa mukaan ympäristö- ja hukkalämmön edistämisfoorumiin

Yhteistyötä varten on perustettu ympäristö- ja hukkalämmön edistämisfoorumi. Yhteistyöryhmä auttaa tunnistamaan ja arvioimaan kasvun esteitä sekä niihin kehitettäviä ja kokeiltavia ratkaisumalleja.

Foorumiin ovat tervetulleita kaikki halukkaat kaukolämpöyhtiöiden, jätevesiyhtiöiden, konesaleja omistavien yritysten, isojen kiinteistönomistajien, ratkaisuja tarjoavien yritysten, järjestöjen ja rahoittajien edustajat, viranomaiset ja tutkijat. Foorumiin osallistuminen ei edellytä jatkuvaa aktiivisuutta, vaan osallistumista voi arvioida aina tilanteen ja asian mukaan. 

Foorumi toimii Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) MS Teams -alustalla. SYKE koordinoi foorumia tutkimuksen ajan 11/2020-12/2021, jolloin siihen voi liittyä mukaan joustavasti ja siitä voi myös poistua milloin itse haluaa.

Tunnistettuihin kasvun esteisiin kehitetään aktiivisesti ratkaisumalleja yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Kun merkittävimmät tai ratkaistavissa olevat keskeisimmät esteet on tunnistettu, avaintoimijat kutsutaan tiekarttatyöpajoihin yhteiskehittämään ratkaisuja ja toimenpiteitä esteiden poistamiseksi. 

Tutkimuksen osaselvityksiä ja ratkaisuehdotuksia julkaistaan sitä mukaa, kun niitä valmistuu. 

Julkaisut ja osaselvitykset

Ajankohtaista

Lisätietoja

Tutkimustiimin edustajat:

  • Tutkija ja yhteistyöfoorumin vetäjä Teemu Meriläinen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi
  • Canemure-hankkeen vetäjä, erikoistutkija Laura Saikku, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi
Julkaistu 17.11.2020 klo 17.01, päivitetty 2.6.2021 klo 12.57

  • Tulosta sivu