Nyhet 17-12-2024 kl. 6.55
© Finlands miljöcentral
Syke pressmeddelande 17.12.2024
Hushållens koldioxidavtryck har minskat betydligt under 2000-talet, från cirka 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till 7,7 ton. Orsaken är dock inte att finländarnas konsumtionsvanor skulle ha förändrats, utan att växthusgasutsläppen från produktionen minskat både i Finland och utomlands.
Finlands miljöcentral har uppdaterat verktyget Klimatdiet.fi som hushåll kan använda för att räkna ut koldioxidavtrycket av sin egen konsumtion. Räknaren bedömer växthusgasutsläppen från boende, transport, mat och konsumtion av andra varor och tjänster.
"Vår nuvarande konsumtionsnivå är ohållbar med tanke på miljön, den biologiska mångfalden och våra vattenresurser. Beslutsfattarna, kommunerna och företagen har ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil bland annat i fråga om boende, energi och transport. Men det är också viktigt att hushållen ändrar sina konsumtionsvanor och minskar sina koldioxidavtryck för att vi ska uppnå en nivå som är hållbar med tanke på jordens bärkraft. Vi finländare har möjlighet att upprätthålla vår välfärd och höga levnadsstandard även med mindre, hållbarare konsumtion. Särskilt hushåll med hög- och medelinkomst, som vanligtvis har ett större koldioxidavtryck, borde vidta åtgärder och föregå med gott exempel mot en mer hållbar vardag”, säger specialforskare Eija Ferreira vid Finlands miljöcentral.
I den senaste uppdateringen har de delar av räknaren som har att göra med kost, konsumtion av varor och tjänster samt uppvärmning och el utvecklats. I synnerhet kostens inverkan på koldioxidavtrycket kan nu kontrolleras noggrannare än tidigare.
I klimatdieten beaktas klimatkonsekvenserna av olika typer av kost noggrannare
Räknaren erbjuder tre utgångspunkter för matkonsumtionen: flexitarian, vegetarian och vegan, och standardförbrukningen har uppdaterats så att den motsvarar finländarnas genomsnittliga konsumtion. Användaren kan välja det alternativ som ligger närmast den egna kosten och precisera kalkylen genom att ändra sin konsumtion av olika livsmedelsgrupper.
Noggrannheten har förbättrats avsevärt när det gäller kosten. I stället för de tidigare 8 livsmedelsgrupperna innehåller räknaren nu 33 grupper. Utsläppskoefficienterna som beskriver deras koldioxidavtryck har uppdaterats och nu ingår också utsläppen från den finländska markanvändningssektorn som matproduktionen orsakar.
Uppdaterade utsläppskoefficienter för fjärrvärme, el, varor och tjänster
Utsläppskoefficienterna som räknaren använder för fjärrvärme och el har uppdaterats. Vid beräkningen av fjärrvärmens koldioxidavtryck beaktas värmeproduktionens lokala bränslefördelning på basis av det bostadsområde som användaren angett.
I utsläppskoefficienten för el har andelen fossilfria produktionssätt i Finlands elproduktion uppdaterats. Effekten av importerad el har också beaktats.
Dessutom har utsläppskoefficienterna för konsumtionen av varor och tjänster uppdaterats i räknaren. Dessa uppdateringar möjliggör aktuella beräkningar av boendets och konsumtionens miljökonsekvenser.
Julens konsumtion under lupp
När julen närmar sig erbjuder Klimatdieten en utmärkt möjlighet att fundera på hur nödvändig den egna konsumtionen är. Köp av varor och tjänster utgör en stor del av koldioxidavtrycket och i synnerhet konsumtionen av varor framhävs i samband med julen.
-
Bedöm dina julklappsinköp: Behöver alla dina närstående nya saker eller kan gåvan till exempel vara immateriell, till exempel en upplevelse eller tid tillsammans?
-
Planera måltiderna omsorgsfullt: Stora julbord leder lätt till matsvinn, vilket ökar koldioxidavtrycket i onödan.
-
Gör mer hållbara val: Överväg julklappar som är återvunna eller second hand, och satsa på kvalitet istället för kvantitet.
Klimatdieten
Klimatdieten grundar sig på vetenskaplig forskning och inhemskt bakgrundsmaterial, och därför är den för närvarande den mest exakta tillgängliga räknaren för koldioxidavtrycket från konsumtionen.
Den första versionen av räknaren publicerades i samarbete med Yle våren 2010 i samband med programserien Ilmastodieetit och i samarbete med projektet Klimatneurala kommuner (Hinku). Beräkningen och dokumentationen om den har uppdaterats och kompletterats med projektfinansiering åren 2013, 2016, 2017, 2019 och 2024. Den aktuella uppdateringen har finansierats av miljöministeriet.
Länkar
Mer information
Eija Ferreira, specialforskare, Finlands miljöcentral, tfn 029 525 2227, fornamn.efternamn@syke.fi